De curand a fost lansata in Europa campania Ziua Europeana Impotriva Obezitatii. E semn ca obezitatea este noua epidemie. De atunci am tot citit diverse articole pe acest subiect. Prima responsabilitate a unui articol este sa “iti dea de gandit”, si nu “sa iti indice ce sa gandesti”.
Prima responsabilitate cand e vorba sa afirmi ceva despre sanatate este sa diferentiezi ferm afectiunea de starea de normalitate si simptomul de cauza. De aceea, inca din primele doua randuri as vrea sa subliniez cat se poate de acut ca “ obezitate” nu inseamna cele 2 kilograme in plus care te impiedica sa incapi in rochia de la 16 ani.De asemenea, faptul ca “te ingrasi peste masura” poate fi si de la cornul inghitit cu pofta si pe nemestecate, plus punga cu jeleuri, plus punga cu bomboane, plus ciocolata de final de zi si nu asa cum iti repeti tu, tie si tuturor prietenelor dispuse sa te aprobe, ca e “de la tiroida”. Ce vreau sa subliniez clar este ca, problema greutatii e, aproape intotdeauna, rezultatul unei maniere defectuoase de a trai in cursul zilei de astazi si pentru a intampina ziua de maine.
1. Mananca cu lingurita, cerne informatia prin sita si bucura-te cu polonicul
2. Mananca mai putin si fa mai multa miscare: Nu o spun eu, o spun expertii unei asociatii reputate, Asociatia Europeana pentru Studiul Obezitatii (EASO).
3. E mai usor sa previi decat sa vindeci. Astfel, cuvantul de ordine e “ acum”, deci, incepe acum.
4. Intreaba un prieten. “Prieten” nu iti este colega sau prietena care iti da sfaturi din auzite, ci medicul specializat: nutritionist, endocrinolog. El va evalua, iti va recomanda tratamentul care ti se potriveste si va fi, la nevoie, paznicul enervant al disciplinei tale. Prietenii tai adevarati te vor sustine in tot ce faci, oricum.
5. Descopera placerile ascunse ale meselor in familie, pe indelete. Nu iti refuza nici micile placeri vinovate din meniu, dar, asa cum spune o vorba, “mai rarut e intotdeauna mai dragut”. Secretul sta in echilibru, intotdeauna, si la masa si in viata.
6. Tine minte intotdeauna ca Roma nu a fost construita in 7 zile. Asa nici silueta ta de vis nu se va contura peste noapte. Tot ce contine cuvantul “minune” trebuie sa iti dea de gandit si sa invite la suspiciune. Medicamentele care astazi exista in farmacii si care sunt rodul anilor de cercetare de catre companii de renume si de incredere, sunt un adjuvant, nu inelul Arabellei; si functioneaza impreuna cu o dieta personalizata si miscare, multa miscare.
Nu repara un Monet cu carioca
Si, mai ales, obezitatea e o problema de abordare si de tratament. Pentru ca atunci cand boala e sustinuta de un “dezastru” metabolic, tratamentul este specific si indicat cu precizie prin terapii, prin diete si medicamentatie specifica. Dar cand e de la “prea mult dulce”, tratamentul sta mai ales in mainile si vointa ta. La fel si decizia de a urma un tratament sau altul.De multe ori, nu avem ureche muzicala pentru a disocia tonurile false de muzica autentica din diversele articole despre diete. Si, ca la orice pom laudat, cand auzi de “diete minune”, asculta sfatul celor mai intelepti: minunile nu se intampla intotdeauna dupa 3 zile. Diete disociate, regula celor 5 fructe pe zi, ceaiurile minune, “zeama” de varza, pastilele inghitite fara rost si fara asistenta acordata de un specialist, faptul ca toti ne nastem specialisti cautand pe “google” raspunsul la toate angoasele noastre, sunt tot atatea cauze ale dezamagirilor si daca nu chiar, ale agravarii afectiunilor noastre.
E ca si cum, ai retusa o zgarietura pe un Monet cu carioca. Si exact ca in cazul celebrelor jucarii yo –yo, si poate exact ca in viata, tot ce e dobandit cu usurinta, este pierdut cu inca mai multa usurinta. Cei care au incercat sa piarda din greutate stiu cel mai bine acest lucru.
Sunt ceea ce mananc, de secole
“Sunt ceea ce mananc” devine din ce in ce mai mult, o adaptare actuala aproape triviala a mai rafinatelor sintagme filosofice din trecut. Ceea ce odata era instinct, supravietuire, ceva implicit existentei umane, astazi a devenit o stiinta si mai ales, un adevarat glosar de simptomatologie.
Si atunci te intrebi daca nu cumva aceasta afectiune e chiar proprie secolului nostru sau ea a existat oricum dintotdeauna, doar ca nu nu a stat nimeni sa o cuantifice si sa traga un semnal de alarma asa cum se intampla acum? Inainte se murea de sabie sau de arsenic. Azi se patimeste din prea multa informatie contradictorie, inghitita pe nemestecate, nedigerata si care cade greu la stomac.