luni, 29 iunie 2009

Poftiti de calatoriti gratuit, voi, barbati adevarati!


Poftiti de calatoriti gratuit, voi, barbati adevarati!

E o invitatie. E un truism, e ceva de la sine inteles. Si, daca aveati indoieli, e cava unanim acceptat. De calatori, de sofer, de controlorii de bilete. Acesti functionari intre 2 varste sau chiar 3, cu o meschina sarcina, de a separa clandestinitatea de corectitudine, de a sanctiona de fiecare data cand e nevoie. Sau cand se poate, pentru ca doamnele intre 2 sau 3 varste imbracatate in camasi albe si cu parul carunt sau vopsint cu low-cost vopseluri, nu isi permit sa nu sanctioneze mai ales in functie de propriul instinct de supravietuire.


Astfel, se face ca:

1: este numit calator clandestin si sanctionat fara iertare si in virturea profesionalismului, orice calator care, nu are billet compostat / card de calatorie bifat si care:

a) nu depaseste 65 de kg, este cu precadere fata/ femeie, are o mina vinovata cu un substrat vulnerabil

b) este un amarat de baiat/ barbat care iarasi, nu prezinta potential agresiv vizibil

c) doamnele si domnii in varsta care, in inconstienta lor, nu si-au asteptat anii de pensie pentru a profita de calatoriile gratuite si incearca, la naiba, sa pacaleasca sistemul: “ aveti o varsta, doamna, ar trebui sa va fi rusine”.

2. este numit calator clandestin dar ramane iertat pe vecie, orice barbat / baiat care, in virtutea faptului ca testosteronul i se degaja prin tricoul stramt, promite o potentiala agresivitate arhetipica si de la sine inteleasa, de cand se creionau trasee de ratb in pestera.

Asta mi s-a certificat astazi, o data in plus, pe linia lui 135, de doamna Dana, functionar si controlor de bilete. Ca ulii s-au napustit asupra unei biete femei care, in inconstienta ei grobiana, a incercat sa pacaleasca sistemul atat de correct , eficicient si implacabil. Ca mieluseii s-au inmuiat insa aceiasi functionari in fata unui posesor a cel putin 80 de kg dar a niciunui billet. Baiatul care friza nu doar nesimtirea dar si meschinaria asta ieftina si romaneasca, a inceput sa-i manipuleze – ce cuvant mare pentru el, mi-l retrag- cu un zambet, cu o glumita bine plasata, cu luatului pen u il brate cand era vorba de legitimare. A fost evident, ajutat verbal, ca asa e romanu- la nevoie isi ajuta meltenii aflati in suspansul aventurii ratb – de altii ca el : “ lasati-l doamna, l-a parasit nevasta”. Si urma un facut cu ochiul, asa, smechereste, teatral si complice. Si atunci, ca in orice exercitiu de comunicare interpersonala si gestinare a crizei, atentia functionarilor s-a indreptat spre sursa lor sigura de melodrama- biata femeie care tot flutura un card bancar si tot repeta ceva haotic despre o mai veche amenda.

Au dat-o jos la prima statie si eu, precum Ion Creanga, neavand ce face, dupa ei.dupa cei 4 functionari carunti: Le-am cerut sa imi explice procedurile de selectie inca o data si sa imi spuna unde as putea sa ii reclam. Deja radeti, nu? Mda. Am aflat ca “ asa e Romania, ca n-o pot schimba, ca degeaba se plang ei sefilor ca au nevoie de jandarimi sa ii insoteasca in sedintele astea de spiritism cu aratatul biletelor de calatorie, ca uite ce vanataie am eu pe picior de ieri- de la o doamna, ce credeti!- eheee, domnisoara, sunteti tanara si naiva, nu o sa se schimbe niciodata nimic!” Nu ca eu n-as fi incercat. Posibil asta sa fie drama, sa incercam atat de disparat si de tardiv, sau atat de nefucntional, incat ne hranim cu teorii, ajungem sa credem in ele.

Ingratele meserii sau nefunctionalele reguli ?

I guess not… selectia naturala functioneaza, in si pe langa ratb, oriunde te uiti, oriunde lucrezi, oricum respiri. Musteriul asta clandestin care crede ca zambind- nici macar nu era vreun pretty boy- treci usor prin viata si mai ales, ingenunchiezi sistemul si e mai alegi si cu un plin de satisfactie bj, sper din tot sufletul sa se insele, si zambetul sa ii inghete candva, cu cat mai curand, cu atat mai repede. La ce mai angajezi niste funtionari ei insisi vulnerabili – sa cearna din masa de calatori clandestini, pe ala pe care l-a facut natura femeie, sub 80 de kg si fara potential vizibil agresiv? Atunci, sa inteleg ca de maine va trebui sa le acord locul barbatilor bine facuti, cu priviri sigure si zambete nesimtite , pentru ca, alaturi de persoanele cu handicap, batranii si copiii mici, au prioritate la stat jos si calatorii gratuite?


miercuri, 10 iunie 2009














her: a storm is coming... nevermind, i found my shelter in his heart


him: what's there, woman? who put the sky so far? who hang on it the sun?