miercuri, 18 februarie 2009

cuantum legal de suferinta

Codul muncii:
Marilena Balabuti, şef Birou Legislaţie Contencios la Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti

blablablabla despre zilele libere oficiale la care are dreptul un angajat, nu intru in detalii, si deodata, ochii cititorului se fac mari si se uita in proriul suflet, incercand sa isi ajusteze sentimentele si modul in care si le poate administra dupa acest cod:

quote:
✔ Zile libere plătite. În cazul unor evenimente familiale deosebite, aveţi dreptul la zile libere plătite, care nu sunt incluse în durata concediului de odihnă. Acestea sunt:

✔ căsătorie - 5 zile;
✔ căsătoria unui copil - 2 zile;
✔ naşterea unui copil - 5 zile. Dacă aţi urmat un curs de puericultură, mai primiţi 10 zile în plus.
decesul soţului, copilului, părinţilor, socrilor - 3 zile;
decesul bunicilor, fraţilor, surorilor - o zi;


Sa inteleg din asta ca oamenii pusi sa GANDEASCA o formulare, o lege, o ordonanta, se uita ei asa la niste " grade de rudenie" si determina: daca iti moare un frate, te rog sa suferi mai putin si sa te aduni mai repede decat daca iti moare un parinte. Nu vreau sa intru acum in manelismul glumelor cu socrii, eu am sentimentul ca voi fi foarte norocoasa in privinta asta.

Si daca nu as sti ca asa se determina bugete, ca acesta " catastrofal" sau " conform nevoilor", daca nu as sti ca fiecare lege votata, daca nu are in vedere beneficille directe suspecte pentru cei care o propun de fapt , macar va fi formulata tot de astefel de GANDITORI abrutizati de statistici, cifre si separari matematice absolut ridicole si dezumanizante. Probabil ca e un endless story.

Presa semnaleaza, blogerrii se agita pentru micutul lor trafic si pentru doza zilnica de orgoliu intelectual, in general, manati sau nu de bune intentii, e plina condica de plangeri si panoul rusinii e public si democratic la noi in tara. Ajung sa cred ca ma uit la stiri si la emisiuni pseudo intelectuale si talkshouri diverse care si ele semnaleaza, doar pentru a puncta acel trp sau grp care sa le plateasca salariile producatorilor si moderatorilor acestor showuri. As face asta cu placere daca as sti, ca dincolo de vorbe, semnalele ar deveni rezultate si Ganditorii at fi deportati pe Insula Ganditorilor si lasati acolo sa mediteze la sensul ascuns al existentei lor triste si mercantile. Si ne-ar lasa pe noi sa ne facem treaba in liniste si sa gandim cu adevarat proiecte de lege si coduri ale muncii, asa cum ne indica bunul simt si nu gradele de rudenie, nu statisticile.

Matematica foloseste, dar doar cui o intelege cu mintea si o simte cu sufletul. Dar e vorba de matematica superioara.